MÚTNE. Gazdovia a poľnohospodári na ňom bilancujú prácu a ďakujú Bohu za úrodu. V Mútnom majú za sebou jubilejný 10. ročník Dožinkových slávností.
Na slávnostiach sa každý rok zídu domáci obyvatelia, rodáci aj návštevníci Mútneho. Organizátori aj tento rok pre nich prichystali zaujímavý kultúrny program, množstvo jedla, vrátane domácich špecialít.
Pečený býk bol veľkým lákadlom.
Slávnosti začali v sobotu popoludní furmankou vyzdobených vozov po dedine. Nasledovala Privítanka a tanečná zábava.
V nedeľu ráno v kostole poďakoval za úrodu generálny vikár Anton Tyrol.
Po omši sa konal remeselnícky jarmok. Až do večera sa na pódiu striedali folklórne skupiny nielen z Oravy, ale ďalších regiónov Slovenska. Zaspievali a zahrali aj gorali z Juhas z Poľska a hudobná skupina Ruský Kuferok z Bieloruska. Večer sa predstavil Polemic. Po nich hral na tanečnej zábave až do rána Formát.
Na dožinky prišli tisíce ľudí.
„Program sme sa snažili zostaviť tak, aby si na svoje prišli starí aj mladí,“ povedal starosta Marián Murín.
Približne desaťtisíc návštevníkov malo poriadny apetít. Na ražni skončil šesťstokilogramový býk aj tri prasce.
„Navarili sme 45 päťdesiatlitrových kotlov guľášu a päť držkového perkeltu,“ vypočítava Marián Murín. K približne piatim tisícom porcií dali desaťtisíc krajcov domáceho chleba.
Každoročnou špecialitou sú baranie gule. „Všetci sa po nich zalizovali,“ hovorí starosta.
Spomínané jedlo dostal každý zadarmo. Za 1500 pstruhov, 25 sudov piva a 30 sudov kofoly už museli zaplatiť.
Ostala z neho len kostra.
„Ochutnala som guľáš, pstruha, bravčovinu aj hovädzinu,“ povedala Michaela Vránová. „Všetko chutilo výborne. Veľmi sa mi páčilo vystúpenie Bielorusov aj Polemic. Výhodou bolo, že pokiaľ dospelí pozerali program, deti mali dostatok príležitostí zabaviť sa na atrakciách určených pre ne. Organizátori odviedli vynikajúcu prácu.“