Dve kilá halušiek zjedli súťažiaci za necelých sto sekúnd.
ZAZRIVÁ. Tam, kde sú ovce, je aj syr. Kde je syr, je aj bryndza a od nej je už len krôčik ku haluškám. A všetko nájdete v Zázrivej. Preto už niekoľko rokov organizujú súťaž v ich varení.
„Chceme ľuďom ponúknuť zábavu a oddych,“ povedal starosta Matúš Mních.
V sobotu 20. júna predvádzalo svoju šikovnosť viac ako sedemdesiat súťažiacich. Rozdelení do štvorčlenných družstiev sa snažili čo najrýchlejšie uvariť čo najchutnejšie halušky.
Súťažiaci museli halušky hádzať do vriacej vody z lopárika.
„Doma som ich nikdy v živote nevaril,“ povedal člen tímu Syrex Rastislav Volek. „Varím ich len na tejto súťaži.“ S kolegami dokázal pripraviť 2,2 kilogramu za necelých 11 minút, na zjedenie im stačilo necelých sto sekúnd.
Prizerajúci sa pobavili na družstve s názvom Piškotky. Tvorili ho tretiačky dolnokubínskeho gymnázia. „Prihlásili sme sa do súťaže preto, lebo máme halušky rady,“ povedala Júlia Mastráková. „Najťažšie bolo, že sme museli variť priebežne a hádzať ich z lopárika.“ Potrebovali na to viac ako 24 minút. Zjedenie zvládli za tri a pol minúty, možno aj preto, lebo slaninu na škvarky nakrájali s kožou a tú museli pred prehltnutím požuť.
Kto si čo navaril, musel aj zj esť.
Ich výkon hodnotil Maroš Callo, jeden z troch porotcov. „Okrem času si všímame aj chuť a konzistenciu. Správne halušky majú byť tak akurát veľké, dochutené a s dobrou bryndzou. Nesmú chýbať škvarky a kyslé mlieko.“
Na súťažiacich sa zabával aj Anton Drengubiak. „Som rád, že z roka na rok pribúda čoraz viac takýchto akcií. Teraz ku haluškám pribudli ovčiarske zvyky. Škoda, že je tu menej domácich. Vidím tu veľa cudzích. Ale možno to tak má byť.“